САЩ планират приватизация на МКС

Космическата станция ще продължи да функционира

Белият дом планира да приватизира Международната космическа станция и да я превърне в “частно предприятие на търговска основа”, съобщи в. “Вашингтон пост”. Планът се съдържа в бюджетно предложение за финансовата 2019 г. (от 1 октомври), което трябваше да бъде представено вчера.

САЩ възнамеряват да прекратят финансирането на МКС по линия на НАСА след 2024 г., но не смятат да се отказват от станцията и работят над план, който да я прехвърли от държавния в частния сектор. “Решението за прекратяване на федералната подкрепа през 2025 г. не означава, че тя ще бъде свалена от орбита – възможно е промишленият отрасъл да продължи да управлява определени елементи и функции в рамките на бъдеща търговска платформа”, се казва в проектобюджета. В него е заложено искане за $150 млн. в подкрепа на различни търговски структури, които могат да се заемат с бъдещата експлоатация на МКС.

Не е ясно как ще реагират на този проект останалите ключови партньори – Русия, Канада, Япония и ЕС. Москва има планове да създаде собствена орбитална станция, а другите не са заявявали категорични претенции по въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка