САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

Министерството на правосъдието на САЩ се подготвя да обвини основателя на сайта „Уикилийкс“, публикувал секретни документи, Джулиан Асандж. Това съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието представители на Министерството на правосъдието се надяват, че процесът на създателя на разобличаващия сайт ще може да се осъществи в американски съд.

През последните няколко години прокурорите обсъждат обвиненията, които биха могли да доведат до процес срещу Асандж и сега са готови да го направят. Вероятно ще бъде обвинен за шпионаж.

Адвокатът на Асандж, Бари Полак, цитиран от вестника, заяви, че няма информация за работата на прокурорите. "Ние нямаме никаква информация от властите, че може да започне наказателен процес във връзка с моя довереник", каза адвокатът. "Преследването на човек за публикуване на истинска информация може да стане ужасяващ и опасен прецедент".

От 2012 година Джулиан Асандж се намира в еквадорското посолство в Лондон, където се укри, за да избегне арест по дело за сексуално посегателство, образувано срещу него в Швеция. Британските власти не са отменили заповедта си за арест въпреки, че обвиненията срещу него в Швеция са отпаднали поради давност. Австралиецът се опасява, че веднъж арестуван от британските власти ще бъде екстрадиран в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка