САЩ понесли 306 млрд. долара щети от бедствията през 2017

Според доклад на американската Администрация по океани и атмосфера, Съединените Щати са похарчили рекордно висока сума миналата година за справяне с природни бедствия. Документът посочва, че през 2017-а страната се е сблъскала с три от най-скъпо струвалите урагани в историята си.

Само ураганът "Харви", който допринесе за масови наводнения в Тексас е струвал на САЩ 125 милиарда долара. По-скъп от него до момента е единствено ураганът "Катрина" от 2005.

Ураганът "Мария", който опустоши остров Пуерто Рико, струва на страната 90 млрд. долара, а "Ирма", който помете Карибите и щата Флорида, е нанесъл щети за 50 млрд. долара. „Мария“ и „Ирма“ са на трето и пето място сред най-скъпоструващите природни катастрофи в Съединените щати.

Властите съобщават, че през 2017-а в Америка е имало 16 природни бедствия, които са коствали над един милиард долара като общата сума в края на годината за всички стихии е 306 милиарда долара. Освен от урагани страната бе сполетяна и от огромни горски пожари с щети надминаващи три пъти поставени в миналото рекорд, съобщи БНР.

От администрацията по океани и атмосфера посочват, че по-голямата цена е възможно да е комбинация от повечето наводнения, внезапно появяващите се бури и топлинни вълни следствие на климатичните промени, както и от несвързани с климата фактори като изграждане на сгради на определено място и покачване цените на имуществото.

Също от агенцията уточняват,  че 2017-а е на трето място в класацията за най-топли години в континенталната част на САЩ със 12.6 градуса температура по-висока от средната стойност за 20-и век. По-топли са били единствено 2012-а и 2016-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка