САЩ платили на Иран 400 милиона долара за освобождаването на американски затворници

Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че плащане в брой на 400 милиона долара на Иран преди седем месеца е било обвързано с освобождаването на американски затворници.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби повтори, че парите са част от сума, която американската страна е дължала по договор за военно оборудване с Ислямската република от 70-те години на миналия век. Кърби обаче уточни, че плащането е било използвано като "лост", за да се осигури пускането на задържаните.

Изказването потвърждава официално връзка между двете събития. Те накараха републиканците, в това число и кандидата за президент Доналд Тръмп, да видят в ситуацията нарушаване на дългогодишната практика Америка да не плаща откуп, информира БНР.

През януари петима американци бяха освободени от Иран в замяна пускането на седем иранци. Размяната стана на фона на историческото вдигане на американските санкции срещу Техеран след постигането на споразумението за ядрената програма на страната.

Съмненията около обстоятелствата по даването на парите се появиха след като "Уолстрийт Джърнъл" публикува детайли около предването на затворниците. Според изданието, американски официални лица не са разрешили на иранския самолет с парите да напусне летището в Женева до момента, в който полетът с освободените американци не отлети от Техеран.

По-рано този месец Държавният департамент отрече да има някаква връзка между освобождаването и даването на сумата, а сега Джон Кърби посочи, че парите са били договаряни отделно, но предаването им е било забавено до пускането на затворниците.

Очаква се темата да бъде разисквана в Конгреса в началото на семптември  след като законодателите се завърнат от лятната си ваканция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия