САЩ разполагат нови ПРО комплекси на Запад (инфографика)

КНДР осъди започващи утре маневри на Сеул и Вашингтон

Американската агенция за противоракетна отбрана (ПРО), която е част от Пентагона, търси места за разполагане на нови батареи на западното крайбрежие на САЩ, съобщиха в събота двама конгресмени на фона на увеличаващи се опасения от севернокорейска атака, предаде Ройтерс. Защитата на западните райони вероятно ще включва комплекси за ПРО THAAD за прихват на ракети на голяма височина, подобни на разположените в Южна Корея.

Миналата сряда Пхенян тества нов тип ракета (виж графиката), която вероятно може да измине 13 000 км, поставяйки в обсега й Вашингтон.

Освен в Южна Корея и в Гуам, САЩ разполагат с още 7 системи THAAD. Някои от ракетите са разположени край форт Блис, щата Тексас, но като цяло местоположението на високомобилните системи не се разкрива.

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Ейч Ар Макмастър заяви в същото време, че САЩ са в “надпревара с времето” заради заплахата от КНДР. “Възможността за война се увеличава с всеки изминал ден, но военен конфликт не е единственото решение”, каза той на форум по въпросите на отбраната в Калифорния. Макмастър призова Китай да наложи пълно петролно ембарго на Северна Корея и така да я лиши от ракетно гориво.

Днес Пхенян обвини Вашингтон и Сеул в подстрекателство и остро разкритикува съвместните им военни учения, които започват утре в региона, като предупреди, че те “могат да доведат до ядрена война във всеки един момент”.

Петдневните маневри “Бдителен ас” на военновъздушните сили на САЩ и Южна Корея са най-мащабните досега, като в тях ще вземат участие 230 летателни апарата, включително “невидимите” Ф-22 “Раптор”.

Ден по-рано севернокорейското външно министерство обвини администрацията на Доналд Тръмп, че “си проси войната със започването на тези безразсъдни ВВС учения”.

22-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят