САЩ разследват Danske Bank относно твърденията за пране на пари, свързани с Русия

Американските правоохранителни органи разследват най-голямата банка в Дания по обвинения в пране на огромни потоци от пари, идващи от Русия и от бивши съветски държави, съобщава "Уолстрий джърнъл", цитирайки документи и източник, запознат със случая, предава БНР.

Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разследват Danske Bank, след като преди повече от две години е била подадена жалба до SEC относно конфиденциална информация. Проучването продължава и е свързано с финансови транзакции за периода между 2007-а и 2105-а на малкия клон на датската банка в Естония.

По-рано този месец "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че самата Danske Bank провежда собствено разследване, проучвайки преводи за около 150 млрд. долара, които са били преминали през сметки на естонския клон на датската кредитна институция, като тези сметки не са били притежавани от естонски лица, а предимно от руснаци.

Лицата, подали сигналите за нередности, са установили, че Deutsche Bank и Citigroup Inc. - и двете банки, намиращи се под контрола на регулаторните органи на САЩ, са участвали в тези транзакции към и от естонския клон на голямата датска банка. Deutsche Bank е действала като кореспондентска банка на Danske Bank, обслужвайки доларовите банкови преводи на естонския ѝ клон. Офисът на Citigroup в Москва пък се включил в някои от трансферите чрез естонския клон на Dansk Bank, съобщава пред изданието източникът, запознат с течащото разследване.

Говорител на Danske Bank посочи, че банката често разговаря с регулаторните органи. "Ние обаче, като общо правило, отказваме да коментираме", посочи говорителят пред "Уолстрий джърнъл".

Два месеца по-рано шефът на вътрешен контрол на Danske Bank подава оставка на фона на този огромен скандал за пране на пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия