САЩ: Русия може да се е опитала да прикрие следите от химическа атака

Спешно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на ниво изпълнителен съвет започна тази сутрин в Хага, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес. Заседанието беше свикано след предполагаемата химическа атака от 7 април срещу сирийския град Дума, което седмица по-късно доведе до въздушните удари на Запада .

Екип от експерти на ОЗХО в неделя започна разследването си на място при най-голяма секретност.

Американският представител Кенет Уорд каза, че Русия може да е извършила действия по прикриване на място на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума и призова организацията да действа срещу продължаващата употреба на забранени отровни оръжия, предаде Ройтерс.

"Съветът (на ОЗХО) отдавна трябваше да осъди сирийското правителство за химическия терор, който упражнява, и да потърси международна отговорност от отговорните за тези отвратителни действия", посочи Уорд.

Постоянното представителство на Русия в ОЗХО заяви днес в Туитър, че страната няма да се намесва в работата на мисията в сирийския град Дума, предаде ТАСС. В съобщението се казва, че "САЩ се опитват да подкопаят доверието към мисията по установяване на фактите за използване на химическо оръжие в Сирия още преди пристигането на експертите в Дума. Русия потвърждава, че се придържа към гарантирането на сигурността на мисията и не смята да се намесва в работата й".

Сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Мокдад в неделя направи тричасово посещение в хотела в Дамаск, където е настанена мисията на ОЗХО. Според сирийски представител, Дамаск ще остави екипа да си върши работата професионално, обективно, безпристрастно и без да му оказва натиск. Резултатите от разследването ще обезсилят неверните твърдения, увери сирийският служител.

Изпълнителният съвет на ОЗХО включва 41 членове от 192 държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия