САЩ: Руски тролове сеят дезинформация и за коронавируса

Американски правителствени служители виждат ръката на Кремъл зад разпространяването на фалшиви новини за коронавируса, като така подкопава международните усилия за борба с епидемията, предаде АФП.

Разкритието идва след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на конспиративна теория, че американското разузнаваne ЦРУ стои зад избухването на епидемията с новия коронавирус.

Длъжностни лица на Държавния департамент, натоварени с борбата с руската дезинформация, заявиха за AFP, че фалшиви персонажи се използват в социалните мрежи за разпространяване на руски публикации на различни езици.

"Намерението на Русия е да сее раздори и да подкопава американските институции отвътре, чрез скрити и зловредни кампании за влияние", заяви Филип Рийкър.

Твърденията, които се разпространяват през последните седмици, включват твърдения, че вирусът е действие на САЩ за „водене на икономическа война за Китай“, че това е биологично оръжие, произведено от ЦРУ, или част от усилията, ръководени от Запада “, за да прокарва анти-китайска кампания."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка