САЩ са "абсолютно ангажирани" с клаузата на НАТО за взаимна отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО. Това е негово първо уверение, което той дава в официално изявление, съобщиха информационните агенции.

"Съединените щати сме ангажирани с чл. 5. Разбира се ние сме там, за да защитаваме. Това е и една от причините, заради които искам хората да се погрижат да имаме много могъща сила, като плащаме толкова, колкото е необходимо, за да имаме тази сила", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом с румънския президент Клаус Йоханис.

В същото време той повтори призива си членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана.  Тръмп благодари на Румъния за намерението й да повиши тези разходи до над 2 процента от БВП и прикани и другите държави от съюза да последват този пример. Той изказа много ласкаво мнение за северната ни съседка.

От Белия дом съобщиха, междувременно, че американският президент ще направи официално посещение в Полша през юли, преди участието си в срещата на върха на Г-20 в Германия.  Визитата трябва да потвърди безусловния ангажимент на Съединените щати към един от най-близките съюзници, се посочва в съобщението.

https://twitter.com/Reuters/status/873299573615341573

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка