САЩ са готови да възобновят дискусиите със Северна Корея за ядрената й програма

Специалният американски пратеник за КНДР Стивън Бигън в Сеул заяв, че САЩ са готови да възобновят преките си работни дискусии със Северна Корея за ядрената й програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двустранните преговори буксуват от провала на втората среща на върха в Ханой през февруари между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тогава Вашингтон и Пхенян не успяха да се разберат за прекратяването на ядрените програми на Северна Корея в замяна на отмяна на икономическите санкции.

Завършването вчера на годишните съвместни американско-южнокорейски военни учения, които КНДР възприема като враждебни, обаче изглежда създава условия за възобновяване на преговорите. "Готови сме да започнем дискусии щом севернокорейските ни колеги се свържат с нас", каза Стивън Бигън след среща в Сеул с южнокорейския си колега И До-хун.

И До-хун заяви, че двамата са обсъдили как бързо да се възобновят ядрените преговори и да се постигне "съществен напредък", отбелязва Асошиейтед прес. Според отразени в пресата слухове е възможно да се състои среща между американци и севернокорейци в демилитаризираната зона между двете Кореи. Това може да стане по време на започналата вчера тридневна визита на Бигън в Сеул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия