САЩ са доставили над една трета от оръжията по света

САЩ са доставили над една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години и са затвърдили водещата си позиция като най-голям продавач на оръжие в света, показва доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Глобалните продажби на оръжие са нараснали с близо 8% в периода от 2014 до 2018 г. в сравнение с предишните пет години. САЩ са доставили 36% от тях, в сравнение с 30% за предишните пет години.

Най-малко 98 страни са закупили оръжие от САЩ, което е повече от всеки друг доставчик, отбелязва СИПРИ. Малко над половината от доставените от Вашингтон оръжия са били закупени от страни от Близкия Изток. Саудитска Арабия е закупила 22% от продадените от САЩ оръжия, което я прави най-важната им единична клиентка. Общо Рияд е внесъл 12% от световните продажби на оръжие, като освен от САЩ е закупувал оръжия от Франция и Великобритания.

Износът за Близкия Изток е нараснал близо два пъти за последните пет години в сравнение с предишния период. Други важни регионални купувачи са Египет, Обединените арабски емирства и Ирак.

Русия е вторият най-голям износител на оръжие, като е доставила една пета от продадените по света оръжия на общо 48 страни. Половината от руските оръжия са били продадени на Индия, Китай и Виетнам. Руският износ на оръжие обаче е спаднал със 17% в сравнение с периода 2009-2013 г., отбелязва СИПРИ.

След САЩ и Русия се нареждат Франция, Германия и Китай, които общо държат над 75% от доставките. Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир са закупили общо една трета от продадените по света оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка