САЩ се готвят за продължително спиране на работата на правителството

Финансовата парализа на федералните правителствени институции в Съединените щати най-вероятно ще продължи до началото на 2019 година, заяви по "Фокс нюз" началникът на кабинета на президента Тръмп - Мик Мълвейни.

Частичното блокиране на федералните служби влезе в сила, след като републиканците и демократите в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането им заради искането на президента в законопроекта да бъдат предвидени и 5 милиарда долара за изграждане на стената по границата с Мексико.

Демократите настояват за охрана на границите да бъдат изхарчени 1 милиард и 300 милиона долара. Мълвейни хвърли вината за протакането на спора на лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, която иска въпросът да бъде решен след 3 януари, когато в длъжност стъпва новоизбраният Конгрес, в долната камара на който Демократическата партия ще има мнозинство.

Над 400 хиляди служители на ключови министерства, включително на вътрешната сигурност, на правосъдието и на земеделието, не получават заплати, докато политическият спор остава нерешен, посочи Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка