САЩ се страхува от кибершпионаж от страна на Русия

Американското разузнаване предупреди за възможни действия от Москва за повлияване на политическата атмосфера в САЩ в периода около изборите. Официални лица са заявили пред „Вашингтон Поуст“, че Русия не е способна да фалшифицира резултатите от изборите посредством кибершпионаж, но Москва може да се опита да подкопае доверието на избирателите в демокрацията

Изданието коментира, че подобна намеса в една от най-поляризираните кампании може да подсили съществуващата политическа турболенция в САЩ.

Федералното бюро за разследване на САЩ и други американски агенции проучват фалшиви документи, целящи да дискредитират кампанията на кандидата на демократите за Белия дом Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

През изминалите няколко дни Департаментът по национална сигурност се е сдобил с доказателства, че Русия 'сканира' бази с данни и компютърни системи за гласуване без да е ясна целта на тези действия. Предполага се, че Кремъл може да изфабрикува данни за измами, да ги публикува в последния момент или след изборите и така да подклади съмненията лансирани от кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Руският президент Владимир Путин настоява, че обвиненията на Вашингтон са безпочвени, но американското разузнаване продължава да стои зад твърденията си.

Официални лица отказват да дадат подробности какъв би могъл да бъде ответният удар, но посочват, че реално манипулиране на резултатите от изборите е изключително трудно, заради децентрализираната избирателна система и действащите защитни механизми. ‎

Междувременно, четири дни преди изборите, Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън посетиха важни за победата щати. В Северна Каролина Клинтън припомни на избирателите съдебните искове срещу Тръмп за дискриминация през 70-те. Тръмп бе в няколко щата през изминалия ден, в това число и във Флорида, където припомни за импийчмънта на Бил Клинтън и заяви, че Хилъри Клинтън ще бъде подведена под отговорност за скандала с използването на личен мейл сървър от времето й на държавен секретар.

В кампанията се включи и съпругата на Тръмп – Мелания, която в Пенсилвания говори, че ако стане Първа дама ще се бори срещу тормоза срещу децата онлайн и на площадката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия