САЩ: Сирийската ПВО е свалила руския Ил-20 над Средиземно море

Руският военен разузнавателен самолет Ил-20 с 14 военниослужещи на борда е свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана, след като обекти в Латакия са били подложени на въздушни удари от израелските Военновъздушни сили. Това твърди неназовано официално лице от САЩ, запознато с инцидента, съобщава CNN.

Източникът е заявил, че правителствените зенитни батареи всъщност са се опитвали да спрат бараж от израелски ракети. Второ неназовано официално лице е потвърдило, че Израел е осъществил атаката срещу сирийските правителствени обекти.

„На 17 септември около 23.00 часа московско /българско/ време при завръщане в авиобазата Хмеймим над акваторията на Средиземно море на 35 км от крайбрежието на Сирия изчезна връзката с екипажа на руския самолет Ил-20“, съобщиха тази нощ от руското военно министерство. От там уточниха, че „Ил-20 е изчезнал от радарите за управление на авиацията по време на атака на четири израелски самолета Ф-16 срещу сирийски обекти в провинция Латакия“.

След като израелските самолети са изстреляли неуточнен брой ракети към Латакия, където са основните военни бази на руснаците в Сирия, включително самолетите, сирийската ПВО е открила интензивен огън и, според твърдението на американската страна, самолетът е ударен.

САЩ са разбрали за инцидента, след като сирийските сили са разпространили съобщение за спешно издирване по международните честоти. След това Вашингтон е получил директно съобщение от друга страна за вида на самолета и обстоятелствата около инцидента. Източникът не е пожелал да идентифицира за коя точно страна става дума, но е много вероятно Русия да е единствената, която е знаела точно какъв самолет е свален, пише медията.

По думите на неназования източник на американската медия, военният самолет е свален от система за ПВО, която руснаците са продали на сирийците преди няколко години. Сирийската мрежа за ПВО в западната част на страната е оборудвана с множество противовъздушни ракетни и радарни системи, е отбелязал той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток