САЩ смекчиха банковите регулации, приети след кризата от 2008 г.

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес.

Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Сенатът вече го прие на 14 март.

С новия закон хиляди малки и средни банки вече няма да са подложени на някои видове контрол, които бяха въведени от закона Дод-Франк от 2010 г. Запазват се обаче ключовите регламентации за големите банки.

"Това е голям напредък в освобождаването на икономиката ни от прекалената регулация", изрази задоволство председателят републиканец на долната камара на Конгреса Пол Райън.

Според критиците на закона, сред които е лидерката на демократтите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, новият закон нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г. "Този нов закон потенциално застрашава стабилността на финансовата ни система и на икономиката ни. Той ще ни върне във времето, когато разюзданата непредпазливост на Уолстрийт предизвика исторически финансов срив", заяви Пелоси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка