САЩ спъват сделка за Ф-16

Потърпевши са продавачът Израел и купувачът Хърватия

Вашингтон не одобрявал модернизацията на машините

Напускащият поста шеф на Пентагона Джеймс Матис отхвърлил молба на израелския премиер Бенямин Нетаняху за смекчаване на US условията по продажба на изтребители Ф-16 на Хърватия и така на практика е сложил край на сделката между Тел Авив и Загреб, съобщи израелският “Канал 10”.

През май Хърватия обяви, че е постигнала предварително споразумение за покупка на 12 модернизирани израелски Ф-16 на стойност 500 млн. долара. Но Тел Авив, който ги е купил от американския им производител “Локхийд Мартин”, се нуждае от разрешението на Вашингтон за сделката. САЩ от своя страна настояват преди продажбата модернизацията на стойност $135 млн. да бъде премахната от машините, срещу което се обявява Загреб.

Преди около 2 седмици, преди да обяви оставката си, Матис отказал на Нетаняху да промени позицията на САЩ по сделката и тя на практика е мъртва, заявил неназован представител на израелските власти пред “Канал 10” и пред сайта “Аксиос”. Премиерът обмислял да потърси помощ от шефа на “Локхийд Мартин”, но се отказал, смятайки каузата за изгубена. “Не ни остава друго, освен да се извиним на Хърватия за провала на сделката и да продължим напред”, казал анонимният източник.

След новината опозицията в Хърватия призова за оставката на министъра на отбраната Дамир Кръстевич.

Според “Аксиос” в Белия дом били бесни, че Израел модернизира със свои системи американски изтребители и краде клиенти от САЩ в пряка конкуренция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка