САЩ увериха, че работят за предотвратяване на конфликт между Гърция и Турция

Държавният департамент на САЩ увери, че Вашингтон прави всичко възможно за предотвратяването на възможен конфликт между Гърция и Турция, пише гръцкото издание Protothema.

Директорът на ведомството по въпросите за Югоизточна Европа, Юрий Ким, заяви, че укрепването на връзките с Кипър и укрепването на отношенията с Гърция са в интерес на САЩ. Анализирайки позицията на Вашингтон по отношение на нарастващото напрежение в региона на Източното Средиземноморие, той обясни, че Вашингтон полага всички усилия да отслаби напрежението между трите страни.

Ким определи решението на Анкара да продължи процеса за придобиването на руската зенитно-ракетна система С-400 като проблематично, подчертавайки, Турция се надява да може да избегне икономическите санкции чрез политическо решение на американския президент Доналд Тръмп.

По време на панелна дискусия в рамките на 35-та годишна конференция на Международния координационен комитет - Правосъдие за Кипър (PSEKA) във Вашингтон, заедно с бившите американски посланици в Атина и Никозия, Ким посочи, че „има много неща, които искаме и трябва да направим, но трябва да имате предвид, че това е двупосочна улица, за тангото са нужни двама".

„За всички неща, които бихме искали да направим, ще се нуждаем и от нашите партньори на острова. Те показват, че са готови“, увери американският дипломат по време на дискусия в Кипър.

Ким отбеляза, че „през следващите няколко седмици и месеци ще видите също и малко повече действия… но ще се случват и неща, които със сигурност няма да обявяваме”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка