Три държави ни предлагат изтребители

САЩ- нови Ф-16 и Ф-18, Швеция- нови “Грипен”, Италия- употребявани “Еврофайтер”

Офертите бяха отворени в присъствието на медиите и представителите на трите държави.

Само три държави откликнаха на призива на МО да участват в конкурса за реализиране на проекта за превъоръжаване на родните ВВС с нов тип боен самолет на стойност 1,8 млрд. лв. с ДДС. Днес в зала “Тържествена” на ведомството в присъствието на медиите бяха отворени офертите по реда на постъпването им в министерството. На 1 октомври в 12 часа изтече крайният срок, в който се приемаха отговорите на изпратените запитвания от МО. Най- напред бе отворена кутията с документите на САЩ с предложение за нов изтребител Ф-18. Втората кутия бе пак на САЩ, но за нов Ф-16. Третата бе на Швеция, която се явява на конкурса с нов изтребител “Грипен”. Последно бе отворено предложението на Италия за втора ръка самолети “Еврофайтер”.

Когато приключи процедурата, се разбра, че четири държави, до които армейското ведомство е изпратило запитвания дали ще участват в търга, не са изпратили отговори до изтичане на крайния срок. Което означава, че или са се отказали или са преценили, че не може да отговорят на българските изисквания, защото са високи. Става дума за Португалия, която имаше намерение да се яви с оферта за употребявани Ф-16, като логистичният пакет е на САЩ. По предварителни намерения Франция можеше да се включи с нови и стари изтребители “Рафал”. От Израел също не са изпратили отговор дали ще се включат с втора ръка Ф-16. Няма отговор и от Германия за участие в надпреварата с нови бойни самолети “Еврофайтер”.

 

Срок

Оценяват офертите за 14 дни

От днес в рамките на две седмици междуведомствена експертна група трябва да оцени дадените предложения. След изготвянето на протокола думата има друга политико- военна комисия, която ще решава коя оферта да избере. Проектът предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, чиято цена е 1, 8 млрд.лв. с ДДС, е предвидено да се купят не по-малко от 8 броя бойни самолета. С тези пари се планира придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка 3 г. и въоръжението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България