Сблъсъците в Либия продължават

Снимка: Twitter

Командващият Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар е отклонил предложение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да се срещне в Женева с премиера на правителството в Триполи Файез Сарадж. Това съобщи телевизия "Ал Джазира", като се позова на свои източници в Съвета за сигурност на ООН.

На по-малко от 50 километра от либийската столица Триполи се водят ожесточени сражения между силите на маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на страната и коалицията от групировки, подкрепящи международно признатото правителство на Либия.

След свикано по искане на Великобритания и преминало при закрити врата извънредно заседание за Либия Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от ситуацията там и призова Хафтар да избягва въоръженото противопоставяне.

ЕС вече призова за прекратяване на всякакви военни действия. Говорител на Еврокомисията призова към преговори. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази опасение, че настъплението срещу либийската столица на силите на Изтока може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа.

Външните министри от Г-7 категорично се противопоставят на военните действия в Либия, гласи обща позиция след преговори във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят