Сблъсъци с полицията във Франция след празненствата за световната титла

Осветиха Айфеловата кула в цветовете на френския трикольор - синьо, бяло и червено, за да бъде отпразнувана историческата победа на Мондиал 2018. По този начин бяха осветени също Триумфалната арка и двореца на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното събрание.

В Париж обаче се стигна до сблъсъци с полицията. Трийсетина младежи потрошиха витрините и разграбиха търговски комплекс на булевард "Шанз-Елизе".

Вандалите излизали от там с бутилки вино или шампанско в ръце и се снимали с телефоните си, преди полицията да успее да ги разпръсне с помощта на сълзотворен газ. Близо 4000 полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани в Париж във връзка с финала на Мондиала.

Същевременно заедно със сълзите заради загубата на националния си отбор, хърватските фенове също отбелязаха с празненства достойното представяне на футболистите във "фен - зоната" в Загреб. Хърватите са горди и от спечелената Златна топка за най-добър играч на турнира от капитана Лука Модрич. Националите със сигурност ще бъдат посрещнати у дома като герои.

Министър-председателят Андрей Пленкович призова работещите днес да напуснат работа по-рано, за да могат да се присъединят към празненствата. Влаковите билети към Загреб ще бъдат с 50% намаление, за да могат хората от други градове да се придвижат към столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа