Сбогуването с Краля

Англия се поклони на своя футболен крал. Родината на най-великата игра подви коляно и отдаде почит на Уейн Руни. 33-годишният нападател изигра последния си мач за „Трите лъва“. Той бе в контролна среща срещу САЩ (3:0). Руни си тръгва като най-великия голмайстор в историята на тима с 53 попадения. Втори е и по брой мачове – 120.

Сбогува се с националния така, както дебютира за него през 2003-та - влезе като резерва. Тогава, 17-годишен, Руни се появи в игра и се превърна в най-младия футболист, носил екипа на Англия. Сега влезе от пейката, за да бъде аплодиран от 68 155 зрители по трибуните на "Уембли". Таранът си тръгна като легенда, а именно като такъв посочи и своя наследник - Хари Кейн.

"Лично го избрах, за да ми даде плакета от Футболната Асоциация, защото смятам, че именно той ще подобри моите постижения - каза Руни. - Тази вечер ще я помня винаги. И дори се радвам, че не успях да вкарам още един гол за Англия. Ако го бях сторил, щяха да започнат дебати дали не съм нужен отново на отбора. Тимът е в добри ръце, аз не съм му нужен."

И младоците в селекцията на Гарет Саутгейт доказаха казаното от Руни. Джеси Лингард, Трент Александър-Арнолд и дебютиралият Калъм Уилсън отбелязаха головете за убедителния успех на „янките“. Статистиците отчетоха, че това е най-неопитната единайсеторка на Англия от 37 години, а всички титуляри имаха общо 94 мача за "Трите лъва" - по-малко от срещите на Руни.

"Сигурен съм, че новото поколение ще постигнат това, което аз не успях - титла от голям форум - добави Руни. - Обещавам, че когато го направят, аз ще бъда до тях, но на трибуните."

Играчът бе поздравен от редица величия.

"Руни е най-великият английски играч на своето поколение", каза аржентинската звезда Лионел Меси.

"Ще бъде оценен след оттеглянето си - добави френската легенда Тиери Анри. - Срамота е, но винаги е така."

Бившият му съотборник в националния Джон Тери добави:

"Имах удоволствието да играя с него. За мен той е най-добрият играч на Англия."

Семейството на Руни също бе на "Уембли". Съпругата му Колийн бе с трите им момчета - Кит, Кай и Клей. Двама от наследниците на легендата дори се сдърпаха за плакета, връчен от Кейн. Бащата го даде на 5-годишния Клей, който гордо позираше с него пред фотографите. 9-годишният Кай обаче също поиска да види наградата. Това доведе до кратка свада, но наследниците на Руни показаха едно – имат същия непримирим характер като него. Дали обаче ще го пренесат на терена? Само времето ще покаже...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят