Свален от власт олигарх избяга (обзор)

Демократическата партия на молдовския олигарх Владимир Плахотнюк се отказа от властта, а самият той напусна страната.

Развръзката станала с намесата на US посланика

Владимир Плахотнюк бе заплашен от съдебно преследване

Молдовският олигарх и лидер на вече опозиционната Демократическа партия (ДП) Владимир Плахотнюк е напуснал страната, съобщиха местни медии.

Новината дойде часове, след като формацията му не успя да удържи властта, с което се сложи край на политическата криза, започнала преди седмица.

От партията посочиха, че Плахотнюк е “заминал за няколко дни при семейството си извън страната” (което живее в Швейцария).

Заминаването му обаче съвпадна с изявления на новата власт в Молдова, че Плахотнюк, както и неговият колега бизнесмен и лидер на партия “Шор” Илан Шор ще бъдат изправени пред правосъдието. Двамата се смятат за замесени в т.нар. кражба на века в Молдова - изчезването на 1 млрд. долара от три банки, което стана ясно през 2015 г.

Политическият хаос в Молдова започна миналата събота, когато Демократическата партия, класирала се втора на изборите през февруари, отказа да признае положилото ден по-рано клетва правителство на социалистите и проевропейския блок “Сега”. ДП сезира конституционния съд, който обяви правителството за незаконно, отстрани от длъжност президента Игор Додон и на негово място назначи за временен държавен глава предишния премиер Павел Филип (от партията на Плахотнюк). Той пък разпусна парламента и свика предсрочни избори.

След седмица на противопоставяне между двата политически лагера, в събота ДП обяви, че се отказва от властта. Според източник от партията решението било взето след посещение в централата на ДП на американския посланик в Кишинев Дерек Хоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят