Свалят дефицита с излишъци в бюджета

Кабинетът прие финансовата макрорамка на държавата за догодина

Правителството одобри на извънредно заседание проектите за държавния бюджет, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Основните промени, които пряко засягат обществото, са ръст на минималната работна заплата от 420 на 460 лева, увеличение на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1%, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на тавана на пенсиите на 910 лева, индексирането им с 2,4%, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

За 2017 г. се залага сериозен ръст и на приходите, и на разходите. Финансовият министър Владислав Горанов очаква във фиска догодина да влязат 35,4 млрд. лв.,което е с 2,25 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г. Икономиката на страната трябва да нарасне с 2,5%, а предвиденият дефицит е в размер на 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП.  След заседанието на кабинета Горанов обяви, че бюджетът за 2017 г. дава основание за оптимизъм и може да се изпълни, както е приет, а дори и по-добре. Вчера законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. беше внесен в деловодството на Парламента.

„Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, който допълнително постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита в следващите години до нула“, коментира той. Като най-голямо предизвикателство при съставянето на основната макрорамка на държавата Горанов посочи, че при намаляващ дефицит и запазване на декларираната данъчна система е трябвало да вместят приоритетите в него - образование, отбрана и здравеопазване.

По думите му бюджетът е консервативен, съставен в условия на положителен икономически растеж и осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на държавата и институциите.

„Очаквам доста интензивни дебати в Народното събрание в контекста и на обстоятелството, че финалът на бюджетната процедура тази година съвпадна с политическия цикъл и провеждане на избори за държавен глава“, добави Горанов.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че предвиждат увеличение на пенсиите с 2,4% от 1 юли, а по думите ѝ средният размер на пенсиите за 2017 г. ще е 341,57 лв.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси