Свалят цената на тока с 3 мерки

Държавата пуска допълнителни количества електроенергия за индустрията

Правим общи борси със съседите

Три мерки предлага държавата, за да се намали цената на електроенергията на свободния пазар у нас. Те са договорени на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с шефовете на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток 2”, КЕВР и представители на трите електроразпределителни дружества.

Първата от тях, която трябва да заработи в кратки срокове, е държавните дружества да осигурят допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента “Ден напред”.

В момента по закон НЕК, АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2” осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено над 700 мегавата, обясни министър Петкова. Прави се анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни тя. Но допълни, че ТЕЦ “Марица Изток 2” работи на пълна мощност. “Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Централата ще предложи такава цена, която да покрива нейните разходи и да отговаря на пазарните условия и очаквания, за да може да бъде продадена тази енергия”, каза Петкова.

Като друга мярка се предлага пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

За да се реализира тази мярка обаче, ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката, за да отпадане на петпроцентната такса за износ на електроенергия.

Работим с всички пет съседни държави на нашата за обединение на пазарите, коментира ръководителят на енергийната борса Константин Константинов. По думите му най-напреднали сме в разговорите с Македония за обединение на пазара “Ден напред”, напреднали сме и с Румъния в сегмента “В рамките на деня”, каза той.

Третото предложение предвижда държавните енергийни дружества да подготвят заедно с електроразпределителните компании нови продукти, които са свързани с продажбата на различни количества ток за различни периоди.

Дружествата ще имат една седмица, за да представят детайлно предложенията си, които бяха дадени на срещата. След това ще се проведе втора среща за съгласуване и уточняване реализацията на тези мерки.

 

Заради повишението на електроенергията

Индустрията иска компенсации

Индустрията настоява да бъде въведен у нас механизъм за компенсиране на индиректните разходи за емисии парникови газове, които влизат в цената на тока. Това съобщи за “Труд” Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Предложението е представено на заседание на Националния икономически съвет. Въпросният механизъм е одобрен от ЕК още през 2012 г. и 11 страни вече се възползват от него, но не и България.

Сега с драстичното повишаване на цената на електроенергията на нашия пазар, настояваме да има компенсации, който да бъдат приложени за 2018 г., посочи той. Максималният размер, който всяка държава може да даде, е 25% от сумата от приходите от продажби на квоти парникови газове. За 2017 г. за нашата страна те са възлизали на 415 млн. лева, уточни Делисивков.

 

За избор на инвеститор

Тръгва процедурата за АЕЦ „Белене“

През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й към проекта има интерес, но дали той е реален, предстои да разберем. Досега четири компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-атомна енергийна корпорация, са заявили намерения да участват в проекта, припомни тя. И уточни, че някои от потенциалните кандидати имат интерес да участват в проекта с доставката на част от оборудването като “Фраматом” и “Дженерал Електрик”. “Държавата, чрез НЕК, ще участва в този проект. Тя ще може да влияе върху важните неща по проекта чрез блокираща квота”, поясни още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика