Свети мощи дари Гърция на стоматологичния факултет

Стремежът е да се изгради храм, в който всеки да може да се поклони

По повод 75 години от основаването му, Факултетът по Дентална медицина на МУ-София получи безценен дар от официална делегация на Атинската епископия - мощите на Свети Антипа. Светецът е патрон на Българския зъболекарски съюз, покровител е на професията на зъболекарите и на хората, страдащи от стоматологични проблеми.

Божиите служители тържествено връчиха на ръководството на факултета мощехранителница с изображения на светеца на 16 ноември.

“Изминахме дълъг път, за да стигнем до тук. Този дар е безвъзмезден, за него от гръцка страна не беше поставено нито едно условие”, обясни пред “Труд” деканът на факултета проф. Антон Филчев. По думите му мощите на Свети Антипа ще закрилят зъболекари, преподаватели, пациенти и студенти, и всеки, който вярва в тях. “От днес сме благословени”, каза той.

Атинските архимандрити поздравиха медиците за празника им: “Идваме днес, носим мощите на Свети Антипа и ви ги даряваме. Те са благословени от всички духовни структури на нашата църква и ви носят благословия. Всеки, който вярва в Свети Антипа ще се освободи от всяка болка и страдание”, посочиха свещениците.

“Нашето голямо желание е да изградим храм пред факултета за мощите на светеца, за да може всеки който иска, да им се поклони. Събрали сме средства за това – собствени и от дарения. Проблемът е, че първо трябва да придобием собственост върху земята, която е на Министерството на здравеопазването”, обясни проф. Филчев.

Празникът на Факултета по дентална медицина беше отбелязан с тържествена програма в присъствието на медици, преподаватели и гости.

Факултетът води началото си от 1942 г. През 1951 г. с указ на Народното събрание той прераства в самостоятелна структура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България