Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство

Светлана Иванова Снимка: Личен архив

Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Музиката е част от живота на Светлана Иванова от най-ранните й години. Изкуството бележи нейната фамилна история и някак естествено се превръща в житейска съдба. Завършва средното музикално училище в столицата с пиано, после и Националната музикална академия с пиано, джаз и оперно пеене.

Продължава образованието си във Виена и към обучението прибавя богата партитура от участия в многобройни фестивали по света. Била е на една сцена с Мирела Френи и още много звезди от тази висота.

След 16 виенски години Светлана заминава за ЮАР. В университетския град Стеленбош започва да обучава студенти и продължава с творческите си изяви на сцената. Своя ритъм на живот там определя като крайно нездравословен, а храната - по-скоро като отрова. Артистът, казва музикантката, има различна от обичайната за мнозинството житейска система. На сцената е до късните часове, а когато почти всички хора са във втори или трети сън, артистите сядат на вечеря. Почти задължително придружена с добро вино, цигари и неотминаваща сценична треска.

Отстрани постиженията в музикалното изкуство изглеждат ефирно и впечатляващо леко. Но зад това се крие непрестанно напрежение, самовзискателност и дисбаланс във всекидневието. И макар че избягвала бързите храни, Светлана се чувствала постоянно стресирана и изтощена. Консумирала много млечни продукти и месо, и заради непрестанни ангажименти все не намирала време за движение. Килограмите се трупали и в последните 3 години добавила цели 20. При ръст 162 см стигнала 112 кг. Спяла неспокойно, кръвното й налягане било високо, често я застигало упорито сърцебиене, имала нодозна струма, упорито акне и други оплаквания. В медицинския център установили още уголемен и омазнен черен дроб, завишени нива на лошия холестерол и хиперинсулинизъм /предшественик на диабет тип 2/.

За системата на Лидия Ковачева жената знаела от години. Знаела и че д-р Емилова лекува по нейната програма, но не намирала време за себе си. След избора да се върне окончателно в България направила още един важен избор - да премине на омекотено гладуване при лекарката. Имала предчувствие, че това е най-добрият избор в грижа за духа и тялото, но медицинският център надхвърлил и най-смелите й очаквания. С артистичен плам опитва да събере впечатленията си в една дума. И тя е - възхищение. От условията, нивото на екипа, непрестанната лекарска грижа, заниманията, осигурени на пациентите, кулинарното училище.

През март Светлана направила първите 20 дни на плодове, чай и мед с 10-дневно захранване. Рецептите на медицинския център за захранване много са й допаднали с интересните вкусове. При гладуването жената нямала никакви оплаквания и за броени дни се почувствала преливаща от енергия и сякаш получила крила. Заради облака от ентусиазъм бързо станала любимка на екипа и завързала нови приятелства с много от пациентите.

Да споделиш доброто, което ти се е случило, е важна част от промяната, убедена е музикантката. Според нея д-р Емилова трябва да бъде подкрепена в мисията си да образова хората. Нейните знания, опит и всеотдайност помагат на мислещия човек да открие път към себе си. Да се раздели с безкрайни заблуди и страхове и да приеме, че е едно истинско чудо. Само че скрито под застояли пластове от вредни храни и отровни мисли.

Доверявайки се на лекарката, Светлана постигнала огромни успехи. Кръвното й се нормализирало, черният дроб намалил размерите, акнето изчезнало. Жената свалила първите 11 кг, от които 7,9 кг мазнини. Отслабването ще продължи и след захранването, ако се спазват дадените препоръки, са думите, с които д-р Емилова изпраща музикантката. И двете са убедени, че ще имат още много срещи, докато светът на Светлана зазвучи в хармония на тялото и духа.

Музикантката споделя, че нейното изкуство може да е полезно за приобщаване на най-младите към потребността да живеем здрави и щастливи. И че това зависи само от нас. А лечението с природни методи също е изкуство със свои върхове.

 

Рецепти на главен готвач Илия Илиев

Овесени ядки със зеленчуци (1 порция)

По около 15 г обелени морков и тиквичка, 20 г обелена глава целина, 15 г прясна чушка се нарязват на не много големи парчета и 10 г ситно нарязан лук се заливат със 150 мл вода /или бульон от картоф, морков и целина/ и се сваряват. Когато зеленчуците са готови, се добавят 30 г овесени ядки, 3-4 листенца нарязан пресен босилек и по 1 щипка морска или хималайска сол, риган и куркума. Разбърква се добре и се отстранява от огъня. Оставя се „да почине“ за 10 мин. и се сервира с нарязан на ситно магданоз и резен лимон.

Пълнена тиквичка с булгур (1 порция)

Продукти:

25 г булгур, 10 г праз или стар лук, 10 г морков, 10 г прясна чушка, 1/2 скилидка чесън, 2-3 стръка магданоз, по 1 щипка морска или хималайска сол, чубрица, кимион, 1 неголяма тиквичка

Приготовление:

Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета и заедно с булгура се поставят в малка тенджера. Налива се вода в съотношение 1 към 1,5 булгур-вода. Вари се да поеме водата, след което се добавят сухите подправки и магданозът.

Тиквичката се издълбава и се пълни с готовата смес. Поставя се капаче от тиквичка и се пече 25 мин. на 160 градуса. По желание се сервира със ситно нарязан копър и резен лимон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве