Светлин Русев прекрачи Отвъд

Маестрото на четката ни напусна на 84 години

„Какво и защо Ванга ме повика, тя си знае, но още първата ни среща беше съдбовна, що се касае до вярата ми в света Отвъд.”

Тези думи изрече големият български художник Светлин Русев в последното си интервю за в. „Труд” преди няколко месеца.

В събота, навръх Черешова Задушница, Маестрото прекрачи в голямото Отвъд.

"Лично от моята смърт не мога да изпитвам страх, защото така или иначе не мога да избягам от нея”, сподели преди големият художник пред една от националните телевизии и допълни: „Единственият страх изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които винаги смяташ, че трябва да се довършат, а не са довършени".

Оказа се болезнено прав – несвършена работи остави много, защото не се спираше за миг на едно място. До последно бе пъргав, жизнен, одухотворен, изпълнен с кроежи за бъдещето. За него без ни най-малка нотка угризение можем да кажем, че ни напусна „едва” на 84 години.

„Светлин бе мотор. Мотор, който движеше държавата ни напред”, каза с болка по повод кончината му Вежди Рашидов.

„Вчера (петък) до 18.30 бяхме заедно. Говорихме си дълго, чертахме планове за работа. Беше в настроение, усмихнат...”, сподели проф. Валери Стефанов, един от последните хора, които са се видели с великия Светлин Русен преди смъртта му.

Бившият културен министър Георги Йорданов също разказа, че двамата с Русев са се видели на 25 май, и са обсъждали предстоящата изложба на живописеца. Всяка година на рождения си ден (14 юни) той открива изложба. Уви, 2018-а сложи край на традицията.

Светлин Русев обичаше живота и животът обичаше него. Както сподели в песледното си интервю за нашия вестник творецът откриваше радост навсякъде в този живот:

„Радвам се на възможността да се вълнувам от една картина.

Радвам се на риска в името на кауза, дори и когато е обречена.

Радвам се на изящните извивки на едно красиво момиче, което размества въздуха около себе си като мине.

Радвам се на красивия футбол - и изобщо на спорта, колкото радост, толкова и разочарование...

Радват ме и респектират едновременно духовно извисените личности.

Радвам се на греховните си слабости, когато са споделени, включително и на едно хубаво кафе.

Радвам се, когато срещна един непознат човек, в който съм открил един съмишленик.

Радвам се както на зазоряването и надеждата за хубав ден, така и на звуците на щурчето в топлата нощ.

Радвам се, когато се размина със злото...

Радвам се на всичко, с което съдбата ми е дала възможност да бъда такъв какъвто съм - несъвършен и греховен, но с илюзии, надежда, тъга и разочарования...

Почивай в мир, Маестро!

Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович” през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г. Преподава във ВИИИ „Н. Павлович” – професор (1975). Председател на Съюза на българските художници 1973 – 1985 г. Между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. Народен представител до 1989 г., включително и в седмото Велико народно събрание през 1990 г. Действителен член на Българската академия на науките.

Светлин Русев е носител на много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986).

През 2008 г. бе отличен с орден "Стара планина". В открито писмо до президента Георги Първанов той отказа да получи ордена, докато хора, по-достойни от него, като поета Константин Павлов, не бъдат отличени.

ПОКЛОН

Беляза своето време

с таланта

и творчеството си

„Напусна ни акад. Светлин Русев - творец със стил, общественик с позиция, човек с достойнство. Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си, които остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство. Поклон пред светлата му памет!”

Президентът Румен Радев

Загубихме един от мъдреците си

България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с близките му и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет.

Премиерът Бойко Борисов

Уважение

към приноса му

С дълбока скръб узнах вестта за кончината на големия български художник. Сигурна съм, че всички ценители на таланта и възхитителното му майсторство ще съхранят искреното си уважение към приноса на Светлин Русев за развитието на българското изобразително изкуство.

Председателят на НС

Цвета Караянчева

Светлин бе мотор, който движеше

държавата ни напред

Какво ли да кажа на прощаване? Каквото и да спомена, ще звучи нелепо и неадекватно в такъв момент...

През последните 15 години се радвах на приятелството на Светлин. Работихме много сериозно заедно. В негово лице загубих не само човек, но и учител в живота и морала, един умен човек и прекрасен приятел.

Ала Светлин не бе просто човек, той бе Космос, Вселена...

В своята позиция той отстояваше не само чисто духовното, но също така правдата, истината и достойнството на хората.

Това е изключителна загуба не само за близките му, но и за българската държава. В негово лице България губи един лакмус, един филтър, който прецеждаше пошлото, жълтото, недостойното. Неговият филтър пропускаше само изящното, възвишеното, стойностното в този живот.

Светлин бе мотор. Мотор, който движеше държавата ни напред.

Председателят на комисията по култура в нс Вежди Рашидов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България