Световната рекордьорка Йорданка Благоева раздаде автобиографията си в Монтана

 

Месец преди премиерата на автобиографичната си книга световната рекордьорка на висок скок и носителка на два олимпийска медала Йорданка Благоева гостува в Монтана и раздаде първите екземпляри от мемоарите си на приятели и земляци.

Спомените на легендарната състезателка, която през 1972 г. донесе първи световен рекорд за българската лека атлетика в Загреб, са разказани от нея на писателката Юлия Пискулийска, която ги e пресъздала в книгата „Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”.

„Основното ми послание е към младите хора – мнозина от тях се стремят към върха, но виждат само блясъка там. Със живота си, който споделям, искам да им покажа, че зад успехите стои много труд, много премеждия и упоритост. И така е не само в спорта, а във всички сфери – и в науката, и в бизнеса, и в изкуството!”, заяви Благоева.

Заглавието „Босоногата кралица” е измислено от съотборниците й навремето, каза още рекордьорката.

„Навремето нямаше шпайкове за маховия ми десен крак и скачах боса. Пък и като селско дете обичах до ходя боса и ми лепнаха този израз!”, поясни голямата спортистка. Тя подари мемоарите си на кмета Златко Живков, областния управител Росен Белчев, журналисти и приятели от родния край.

„Не мога без родното си място. Поне веднъж в месеца идвам в Монтана и селото си Горно Церовене, за да се заредя с енергия”, призна Благоева. Премиерата на „Босоногата кралица”, издадена от издателство „Тангра – ТанНакРа”, ще бъде на 15 януари догодина в София, а на 17 януари книгата ще бъде представена и в Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони