Световната търговска организация отсъди в полза на Русия в спора й с Украйна за транзита на стоки

Снимка: Архив

Световната търговска организация (СТО) отсъди в полза на Русия в спора й с Украйна, признавайки правото на Москва да ограничи украинския транзит на стоки по съображения за сигурност, предаде ТАСС.

Русия въведе ограничения за транзита на украински стоки за Казахстан и Киргизстан през 2016 година след влизането в сила на зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна. Москва изтъкна като аргумент необходимостта да защити своята икономика и прекрати действието на договора за свободна търговия с Украйна. През февруари 2017 година Киев подаде иск в СТО.

Днешното решение на СТО - първото, отнасящо се на правото на изключение от световните търговски регламенти по съображения за сигурност, определя правна победа за Русия, но може да послужи за основа и за митата, въведени от президента на САЩ Доналд Тръмп за вноса на стомана и алуминий, а може и потенциално - за вноса на автомобили, отбелязва Ройтерс.

Арбитражната група обаче потвърди правото на СТО да провери представените съображения за националната сигурност, отхвърляйки твърденията на САЩ, че те не подлежат на проверка. Според експертите такива съображения трябва да бъдат обективна "истина", свързана с наличие на оръжия, война или извънредна ситуация в международните отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия