Световните лидери провеждат среща на страните от АТИС в Перу

Барак Обама, Владимир Путин

Американският президент Барак Обама посочи Чили, Перу и Колумбия като пример за страни с бърз растеж и подобряваща се икономика, благодарение на ново равнище на свобода и отвореност. Той присъства на завършващата днес среща на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското партньорство, на която са Владимир Путини Си Цзинпин, информира БНР.

Обама говори пред около 1000 младежи на неофициална среща в Перу при последното си посещение в чужбина в качеството си на президент.

По думите на Обама, фактите от последните десетилетия подсказват, че страните, които принуждават критиците си да мълчат, търпят икономически упадък.

Китайският президент Си Цзинпин призова ръководителите на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС, АПЕК) да подкрепят предложеното от Китай споразумение. Според Си Цзипин изграждането на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия ще запълни празнината от евентуален отказ на Съединените щати от Транстихоокеанското партньорство. Така Си Цзинпин отговори индиректно на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който обеща затягане на протекционизма, за да се защитят работните места в Щатите.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе разговор с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в рамките на срещата на върха на страните в от АПЕК в столицата на Перу – Лима, предаде РИА Новости.

В хода на срещата руският държавен глава отбеляза, че отношенията между Москва и Токио се придвижват напред благодарение на това, че са били възобновени някои инструменти за сътрудничество.

„Ние възобновихме някои инструменти за взаимодействие, които ни позволяват да се движим напред в развитието на двустранните отношение“, заяви Путин, пояснявайки, че има предвид проведените консултации между двете страни на ниво министерства на външните работи, министерства на отбраната и съвети за сигурност.

Руският президент добави, че продължава работата по реализацията на японските инициативи по засилване на търговско-икономическото сътрудничество.

На свой ред японският премиер напомни, че политическият диалог между двете страни в последно време се е активизирал. „Приветствам, че в навечерието на посещението ти в Япония, ние проведохме интензивни контакти в широк спектър от сфери (…)“, обърна се Абе към Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка