Световните реакции след терористичното нападение в Барселона

Лидерите на европейските институции, на много европейски страни и САЩ също изказаха съболезнования и солидарност към близките на загиналите при атентата в центъра на Барселона.

„Цяла Европа е с #Барселона. Мислите ни са с жертвите и засегнатите от този страхлив атентат“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск на профила си в Туитър.

„Мислите ми са с хората от #Барселона. Никога няма да бъдем уплашени от такова варварство“, гласи съобщението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също изрази солидарност с жертвите на терористичния атентат и даде „тотална подкрепа“ на испанските власти. „Целият ЕС е обединен в защита на мира“, написа той в Туитър.

Федералното правителство на Германия изрази шока си от терористичната атака, която бе извършена в сърцето на каталонската столица Барселона.

"Ние сме заедно с жертвите в дълбоката им тъга след тази противна атака", написа туитър говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайбер, допълвайки, че Германия предлага солидарност и приятелство на Испания в този труден за нея момент.

Министърът на външните работи Зигмар Габриел също изрази възмущение: "Дълбоко шокиран съм от новините от Барселона. Нашите мисли са с жертвите и техните приятели и роднини".

Прессекретарят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че канцлерът Ангела Меркел е осъдила „противната атака“ в Барселона. „Ние мислим с дълбока тъга за жертвите на противната атака в Барселона - със солидарност и приятелство към испанския народ“, каза Зайберт.

Британският министър-председател Тереза Мей също осъди „ужасното нападение“ в Барселона.

„Мислите ми са с жертвите на днешното ужасно нападение в Барселона и със спешните служби, които реагират на инцидента. Великобритания стои до Испания срещу терориза“, написа Мей в Туитър. Великобритания застава „заедно с Испания срещу терора“, заяви британският премиер.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази солидарност с Испания след смъртоносното нападение с микробус в Барселона. „Ние оставаме обединени и решителни“, заяви Макрон, описвайки случилото се като „трагично нападение“ и добавяйки, че мислите му са с жертвите.

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че ще „направи каквото е нужно“, за да помогне след терористичното нападение в Барселона. „Бъдете твърди и силни, обичаме ви“, написа президентът в Туитър.

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също изказа съболезнованията си и заяви, че „мислите и молитвите“ й са с Барселона.

Държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че консулското представителство на САЩ в Барселона, предоставя помощ на американците в града.

„Терористите по цял свят трябва да знаят, че заедно с нашите съюзници сме решени да ви намерим и изправим пред правосъдието“, заяви Рекс Тилърсън на пресконференция с министъра на отбраната Джеймс Матис и японските им колеги.

Председателят на руската парламентарна комисия по международни отношения Леонид Слуцкий призова европейските лидери да обединят усилия в борбата с тероризма.

„Отново терористичен акт, отново в голям европейски туристически център. Този път Барселона. Почеркът е един почти навсякъде, а именно нападение срещу мирни и невъоръжени граждани. На такива новости е невъзможно да се привикне, винаги се изпитва болка и потрес“, заяви Слуцкий.

„С терористите трябва да се борят чрез съвместна борба на целия свят“, добави той.

Русия е готова да предостави цялата нужна подкрепа на Испания при разследването на терористичния акт в Барселона, ако такава бъде поискана, заяви председателят на руската парламентарна комисия за международни отношения Леонид Слуцкий.

Футболният клуб „Барселона“ не остана безучастен и също написа в туитъра си - „Дълбоко сме натъжени от атаката в нашия град. Всичките ни мисли са с жертвите, семействата им и хората на Барселона“.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/898279140419264512

По-рано стана ясно, че отговорност за терористичното нападение, при което загинаха 13 души, е поела „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа