Световните ски доволни от Банско

Комисията на Международната ски федерация (ФИС) остана доволна след инспекцията на Банско във връзка с кандидатурата на пиринския курорт за домакин на финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини през 2021 г. Под връх Тодорка пристигнаха лично състезателният директор на мъжкия керван Маркус Валднер и шефът на дамската купа Атле Скаардал, за да се запознаят отблизо с условията, които предлага Банско. Техни домакини бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев и директорите на състезанията у нас - Валентин Стефанов и Виктор Гичев.

Ски шефовете посетиха пистите, на които ще се състезават най-добрите скиори в света, хотелите за „Белия керван“, вакс кабините и дори местата, където ще се тегли жребия и ще се правят награждаванията на призьорите. Единствената забележка на Валднер и Скаардал била, че изграждането на втори кабинков лифт значително би улеснило придвижването на скиорите и туристите от града до ски зоната.

Генералната оценка на световната централа е, че зимен курорт №1 в България има всичко необходимо, за да приеме състезанията от последната седмица на световния ски елит. Освен Банско, кандидат за финалите е и швейцарският курорт Ленцерхайде, който 5 пъти е приемал събитието в последите 10 години.

Пиринският курорт се цели в най-високото ниво на домакинствата в най-престижната верига зимни спортове, след като общо 5 пъти прие състезания от Световната купа за жени и мъже в периода 2009-2015 г.

Междувременно Банско за втора поредна зима ще е домакин и на престижните стартове от Световната купа по сноуборд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт