Световни градове на война с Airbnb

Япония забрани отдаването на 80 % от включените в платформата жилища, Париж и Амстердам също взимат мерки

Едни от най-известните световни туристически дестинации започнаха открита война срещу платформата за отдаване на частни жилища под наем Airbnb. Тя е все по-популярна сред пътешествениците, тъй като предлага по-евтино настаняване, на добри локации и освен това ви дава възможност да погледнете на посетената дестинация като местен. Засиленият интерес обаче води и до нарастване на цените на наемите за най-популярните и посещавани градове и курорти в света. В резултат местните жители протестират, тъй като животът им става по-скъп. Цените и менютата на любимите им заведения се ориентират към чуждестранните, склонни да платят повече по време на ваканцията си туристи. А наемите на жилищата растат главоломно, защото собствениците предпочитат да ги отдават за няколко дни и да печелят повече, отколкото биха взели, ако отдадат дома си срещу месечен наем.

Затова и общините взимат една след друга стриктни законови мерки, с които ограничават възможността за работа на платформата. Като освен защита на интереса на местните жители сред доводите им е и фактът, че тези играчи на туристическия пазар не плащат данъци.

Последният пример за войната, която водят общини и дори цели държави срещу Airbnb идва от Япония. С регулация, която влиза в сила от 15-ти юни в страната на изгряващото слънце недвижимостите, отдавани чрез платформата са ограничени на 13 800 в цялата държава. Като само до преди дни по тази система работиха 62 000 жилища или с близо 80 на сто повече.

Властите във френската столица Париж вече заявиха, че подготвят подобен пакет от законови мерки. В най-посещавания холандския град Амстердам също обмислят рестрикции. Към момента санкциите вероятно ще засегнат единствено централната част на града и най-посещаваните от туристите места.

Освен това в града, известен с легализацията на леките наркотици и кварталът на червените фенери ще забранят и паркирането на туристически автобуси в центъра, както и акустирането на круизни кораби. Като екстра туристическият данък в града ще се увеличи със 7 %. От догодина пък собствениците на жилища ще могат да ги отдават под наем чрез Airbnb само за 30 дни през годината. Промените предвиждат и ограничаване на използването на алкохол в лодките по каналите на холандския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм