Световни звезди пяха в чест на Николай Гяуров (снимки)

Фондация „Борис Христов” организира бляскав концерт по повод 90-години от рождението на великия оперен бас

Известни български музиканти и изпълнители почетоха един от най-великите световни оперни певци на всички времена Николай Гяуров. Тази година се навършиха 90 години от рождението на големия бас и в концертната зала на Военния клуб в столицата Фондация „Борис Христов” организира тържествен юбилеен концерт в негова чест, в който участваха утвърдени оперни артисти в България и света. Публиката се насладите на великолепна програма от известни оперни арии, дуети, песни и канцонети.

Истинско удоволствие бяха изпълненията на световноизвестният тенор и личен приятел на Гяуров – Бойко Цветанов, басът Стоян Бончев, баритонът Иван Камабитов, тенорът Борис Луков и прекрасното сопрано Илина Михайлова. Изпълненията бяха под акомпанимента на Мариана Мирчева, а специален гост звезда на концерта бе световнопризнатият пианист и композитор Маестро Александър Зографов.

Залата имаше възможност да съпреживее няколко виртуозни сола за пиано, изпълнени от него, както и прекрасен букет от най-великите италиански, руски и английски песни, аранжирани от Маестрото по уникален и неповторим начин.

Феноменалният глас на тенора Бойко Цветанов буквално омагьоса зрителите с красотата си и за сетен път той доказа защо е смятан за един от най-големите тенори на нашето време, покорил най-големите световни оперни сцени и пял заедно с Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти. Той е ученик на великия Борис Христов, който го е наричал: “Сине мой, Дон Карлос на моите мечти”, в асоциация с образа от едноименната Вердиева опера. Успешната му международна кариера започва от Софийската опера, за да го отведе до най-престижните международни сцени, в продължение на повече от 20 години е водещ тенор на операта в Цюрих, Швейцария.

Маестро Александър Зографов пък е един от най-големите съвременни композитори и диригенти, живял дълги години в САЩ и Канада. Лично е поставил на сцената на Бродуей като диригент и музикален директор почти всички мюзикъли на Андрю Лойд Уебър, с когото са близки приятели. В залата присъстваха и неговото семейство – майка му, съпругата и двете му деца, дошли от най-различни кътчета на света.

Младият и вече утвърден български бас Стоян Бончев предизвика публиката с изключителните си артистични изпълнения на известни оперни арии и руски песни. Непринуденото му държане и уникалният му глас показаха, че България с право се слави с едни от най-добрите баси в операта. Той е председател на Фондация „Борис Христов” и солист на Ансамбъла на въоръжените сили на България.

Баритонът Иван Камабитов, тенорът Борис Луков и сопраното Илина Михайлова буквално наелектризираха зрителите с изявата си и доказаха високата си класа, достойна за най-големите сцени. Залата награди всички участници с нестихващи аплодисменти, а кошници с цветя изпратиха председателката на парламента Цвета Караянчева и министърът на културата Боил Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура