Световни имена обучават млади арт таланти

Децата получават грамоти след участието си в Лятната академия.

Автор и изпълнител на идеята е Петя Великова

Всяка година Международната лятна академия на изкуствата кани световни имена в музиката, изявени артисти и педагози. В рамките на седмица или 10 дни те обучават интензивно младите таланти и провокират интереса им към непознати духовни територии. Форумът е част от културния календар на община Созопол. Тази година е 14-то издание, от 16 до 31 юли. Част от класовете и събитията ще се състоят от 1 до 10 септември в Бургас. Академията е своеобразен духовен терминал за култура и образование, който формира вкус, ценности, създава ориентири и реална оценка.

Програмата на Академията е отворена за участници от средните и висшите училища по изкуствата, за лауреати на национални и международни конкурси, за хора, без възрастови, образователни и географски ограничения, на възраст от 6 до 66 години. Академията не е детска школа, където се предлагат начални умения или забавления. Тук срещата с големите имена, творци и педагози е стимул за талантите, избор и врата към бъдещето им.

Международна лятна академия на изкуствата в Созопол и Бургас е създадена от Петя Великова, жена, за която изкуството е начин на мислене, а професионалната є енергия е начин на поведение. Тя и Академията са пример за това как във време на културни различия и абсурди можеш да отстояваш изцяло частна инициатива, да не чакаш от другите.

Академията се финансира предимно от таксите за участие. Основният замисъл и целите на Академията са да се предлагат майсторски класове на изключително високо академично ниво, на напълно достъпни за българския стандарт цени. Това е така, защото държавната ни система и отношение към културата формират масово мнение, че изкуството е територия, от която не се печели и за която не си струва да си даваш парите. Но все още в цивилизования свят да учиш изкуство, най-вече музика, е много скъпо занимание. Преподавателите са личности, покорили европейските и световни сцени, които въпреки натоварената си програма, намират специално време. Майсторските класове всяка година по традиция завършват със събитие пред публика. Преди дни се проведе майсторският клас на Дарина Такова в Бургас и завърши с концерт на високо професионално и емоционално ниво.

“Изкуството винаги е било част от мен. Завърших музикалното училище, специалност флейта, инструмент, в който съм влюбена от дете. В по-късните години завърших Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” със специалност икономика. Но музиката и изкуството надделяха” - споделя Петя Великова.

“Много държа на корените си, ценя предците си, благодарна съм им, продължавам традициите им и се гордея с тях - споделя Великова. Истински ценители на изкуството са били още прабаба ми Анжелик Посторино (италианка), съпругът є и мой прадядо Георги Папломатас, който е роден на остров Закинтос, изявен предприемач и диригент на оркестър непрофесионални музиканти в Бургас. В хор “Родна песен” се запознах със своя бъдещ съпруг Данчо Димитров, най-верния спътник във всички мои каузи, проекти и мечти.”

От самия старт на Академията сред личностите, които застават зад нейните каузи, са имена като проф. Петко Радев, проф. Георги Спасов, Мария Принц, проф. Анатоли Кръстев, проф. Ангел Станков, проф. Мандарусян, проф. Деница Лафчиева и редица творци.

Акцентите в програмата на Лятна академия на изкуствата 2019 г.

Майсторският клас по флейта при проф. Георги Спасов, класа по виолончело с преподаватели проф. Анатоли Кръстев, гл. асистент д-р Атанас Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева, която специално идва от Австралия, където живее и преподава, Маргарита Калчева - голямо име в изкуството на контрабаса, са част от основните събития.

Часовете по творческо писане с всяка година набират все по-голям интерес. Именно в тях децата получават езикова грамотност, иновативност и метафоричност на мисленето, знания за фундаментални истини, учат се преди всичко на етика, литературна естетика, развиват психологическия си и емоционален интелект. Заслугите са на Вяра Николова, един различен от нравствените клишета педагог и човек, отдаден всеки миг на младите хора и творческото им израстване.

В края на август, ще се осъществи и клас по изобразително изкуство на доц. Димо Колибаров, изтъкнат автор, особено в областта на съвременната графика.

В началото на септември, гостите и участниците в Академията ще отбележат заключителната фото изложба, резултат от първия, под егидата на Академията, фотоконкурс “Ловци на мигове”. Негов двигател е фотографът и визуален артист Маргарита Русева.

Кулминацията тази година е съгласието на топ кларнетиста Пол Маейр да бъде за първи път у нас именно като преподавател в Международната академия и да реализира нейния заключителен концерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура