Световни киновеличия идват на „София филм фест“

По време на фестивала, публиката ще види над 170 филма

Великият полски режисьор Кшищоф Зануси е специален гост на международния кинофестивал „София филм фест“.Той ще получи Наградата на София за принос към изкуството. Световноизвестният полски режисьор Павел Павликовски пък лично ще представи филма си „Студена война“, получил 3 номинации за „Оскар“. По време на фестивала, публиката ще види повече от 150 пълнометражни игрални и документални ленти, както и над 20 късометражки.

Официалното откриване е на 7 март с премиерата на „Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов - непосредствен поглед към артистичните търсения и личните отношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата в София, Пловдив, Бургас и Варна ще продължи до 28 март.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща 7000 евро, осигурени от Столичната община. Ето и 11-те потвърдени заглавия за състезанието: „Братя“ на Омур Атай, „Доверие“ на Зефа Озтурк, „Заливът Ханалей“ на Даиши Мацунага, „Златна младост“ на Ева Йонеско, „Изчезващи дни“ на Джу Син, „Прасето“ на Драгомир Шолев, „Сервитьорът“ на Стив Крикрис, „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, „Стена“ на Бартош Грудзиецки, „Техеран: Град на любовта“ на Али Джаберансари, „Чудовища“ на Мариус Олтеано. „Дивата круша“ - най-новата, осма по ред пълнометражна творба на изключителния майстор на образите Нури Билге Джейлан, ще има премиера в края на официалната програма – на 17 март. България е копродуцент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България