Световни специалисти по оценка на сигурността на строителството са лектори на семинар "Мониторинг на строителни и геотехнически съоръжения"

Световни специалисти по оценка на сигурността на строителството участват в еднодневния семинар "Мониторинг на строителни и геотехнически съоръжения", който се провежда днес в София.

Италианският експерт д-р Джорджо Пецети, който отговаря за Европейските стандарти за геотехнически мониторинг, изнесе лекция за проблемите около рухналия неотдавна мост край Генуа и за това как се съотнасят интересите на инвеститора, строителя и обществото.

"Ситуацията у нас е назряла за сериозна проверка на състоянието на редица обекти от национална значимост, както видяхме и чрез трагедията с автобуса до Своге. Това е целта на нашия семинар - да дадем тласък на институциите за отговорно следене на строителни съоръжения", обясни организаторът на семинара Красимир Карналов от фирма "Крани".

На този първи по тематиката си български семинар присъстват още проф. Нориказу Шимизу от Япония, известен в страната си като изключителен специалист по превенция на бедствия и проф. Иван Врклян от Строителния факултет на Университета Риека в Хърватия. От българска страна за проблемите на строителния мониторинг ще говорят проф. Божидар Божинов и гл. ас. Николай Милев от УАСГ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България