Световноизвестната актриса Анджела Басет пред “Труд”: Тина Търнър е най-трудната ми роля

Звездата имаше феноменално успешна година

“911” е вдъхновен от невероятни реални ситуации

Ситуацията в киното и телевизията сега определено е по-добра. Има много повече избор

Том Круз е просто неповторим. Той оперира на самия връх на индустрията. В шоубизнеса няма друг като него

Анджела Басет е една от най-прославените и уважавани актриси за последните три десетилетия, а 2018-а е особено успешна за нея. В киното тя се снима в мегахитовете “Черната пантера” и “Мисията невъзможна: Разпад”, а в телевизията продължи да играе главна роля в топ сериала “911”. Последният осми епизод от част първа на втори сезон ще бъде излъчен на 1 декември по FOX. Втората част се завръща през март 2019 -а.

Анджела Басет е създала някои от най-запомнящите се женски роли в киното и телевизията. Номинирана е за “Оскар” за превъплъщението си в Тина Търнър в “Какво общо има любовта” (What's Love Got to Do with It), Играла е Бети Шабаз в “Малкъм Екс” и “Пантера” и Роза Паркс в “Историята на Роза Паркс”.

В “911” е в центъра на действието като актриса и копродуцент. Създателите на сериала Раян Мърфи, Брад Фалчък и Тим Майниър преоткриха телевизионната драма с проследяването на стресиращия живот на полицейските служители, парамедиците и пожарникарите, които попадат в опасни, шокиращи и критични ситуации. Те трябва да балансират между това да спасяват най-уязвимите и да решават проблемите в собствения си живот.

В разговора с Анджела Басет са използвани и въпроси на чуждестранни медии. Интервюто с актрисата е осъществено благодарение на FOX България.

- Анджела, Вие сте и копродуцент на “911”. Как Ви се отрази работата зад камерата особено в светлината на движението #MeToo?

- Не мисля, че имаше огромна промяна в парадигмата. Аз съм от много време в този бизнес и винаги съм била човек с мнение за изграждането на образите, които играя и за посоката на историите. Аз се боря за тях, старая се да ги представя по възможно най-автентичния и убедителен начин. За щастие по “911” работя с великолепни професионалисти, които притежават правилния подход.

- Доколко с екипа се вдъхновявахте от реални ситуации за “911” и имаше ли някои, които ви шокираха?

- Имаше много реални случаи, които залегнаха в сценариите на различни епизоди. За мен най-шокиращата действителна ситуация беше с бебето, което се озовава в канализацията и трябва да бъде спасено. Преди да започна работа по “911” си мислех, че всички истории са плод на богатото въображение на сценарния ни екип, но се оказа, че реалността “пише” някои от най-изумителните сценарии. Изкуството наистина имитира живота.

- Вие сте част от мега блокбастъра “Черната пантера”, който направи 700 милиона долара в САЩ. На какво се дължи феноменалния успех на този комиксов филм?

- Основна причина е визията, която имаха режисьорът и сценарният екип. Безкомпромисна и вълнуваща концепция, която да докосне публиката и да ги накара да се пренесат в този свят. Всички в екипа инвестираха страшно много артистична енергия. “Марвел” повярваха в тази визия и подкрепиха ентусиазма на хората, въвлечени във филма. Така се получи магията. Зрителите бяха гладин за такава голяма, универсална история. И за се гордея, че бях част от този специален проект.

- Как се работи с човек като Раян Мърфи, с когото снимахте “Зловеща семейна история” и “911”?

- Той е невероятен човек, работата с него е великолепно преживяване. Той наблюдава актьорите, следи ги, цени ги, фен е на тяхната работа. Има око за персонажи и драматични арки. Дава свобода за изразяване на артистите, създава семейна обстановка по време на работа.

- Има ли прилики между Вас и героинята Ви в “911” Атина?

- Да, разбира се, има прилики. И двете сме майки, и двете сме отдадени на професията, с която се занимаваме и сме готови на саможертва, за да постигнем желаните резултати.

- Работата на Вашата героиня в поредицата е свързана с опасни и екстремни ситуации. Каква роля играе адреналинът в личния Ви живот?

- Не особено голяма. По време на ваканция може да си вдигна адреналина с яздене на кон или нещо такова, но гледам да избягвам опасностите. Обичам да се чувствам сигурна и лесно се плаша. Определено стоя на сериозна дистанция от проблемите. Не съм от хората, пристрастени към адреналина. Дори напротив.

- След 30 години в тази индустия, как Ви се струва днес телевизионният и филмовият пазар. Влошил ли се е с годините или се е подобрил?

- Ситуацията в киното и телевизията сега определено е по-добра. Има много повече избор, повече платформи за разказването на богати и разнообразни истории. Като артист, който следи киното, телевизията и театъра, за мен днес всичко е много по-интригуващо и качествено.

- Как беше работата с Том Круз в “Мисията невъзможна: Разпад”, който се превърна в един от хитовете на годината?

- Изключително преживяване. Да бъда част от толкова успешен и разпознаваем глобален франчайз беше страхотна възможност. А Том Круз е просто неповторим. Той оперира на самия връх на индустрията. В шоубизнеса няма друг като него. С удоволствие бих участвала в следваща серия. За щастие моята героиня оживя и може да се появи пак в новото продължение.

- Вие имате толкова много запомнящи се роли и участия в прочути биографични драми. Има ли филм със специално място в сърцето и съзнанието ви?

- Няма съмнение, че “Какво общо има любовта” (What's Love Got to Do with It) е специално произведение за мен и винаги ще бъде в сърцето ми. Да играя Тина Търнър беше толкова трудно. Това е най-трудната ми роля. Тогава бях млада актриса, която се опитваше да си създаде име. Трябваше да опитвам толкова много различни неща и да се ориентирам в тази сложна среда. Гордея се работната си етика. Проектът беше труден, с много битки, които изгубихме, но спечелихме войната като разказахме историята. Работихме по 25 часа в денонощието, но си струваше и не се оплаквахме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино