Световноизвестният тенор Камен Чанев пя в родния си Сливен

Коледен концерт със специалното участие на световноизвестния български тенор Камен Чанев развълнува сливенци на 10 декември вечерта. Събитието в зала "Сливен" откри кметът Стефан Радев. Той награди оперния певец със символите на званието "Почетен гражданин на Сливен". Званието му бе присъдено на миналогодишния празник на града Димитровден, но не бе връчено заради творчески ангажименти на носителя. ,,За мен е чест да връча отличието на един заслужил и доказан талант, наш съгражданин, прославил не само родния Сливен, но и България”, заяви кметът Радев.

Развълнуваният Камен Чанев благодари за високото признание и оценка от страна на общината и сливенската общественост. ,,Благодаря за високото отличие, както и на всички сливналии, които са дошли тук тази вечер, за да споделят моето изкуство”, сподели световноизвестният тенор.

Камен Чанев е сочен за най-известния български тенор зад граница. Покорил е сцените на „Арена ди Верона”, виенската „Щатс опера”, „Театро Ла Фениче”, „Дойче опер” – Берлин, „Театро Лицео” – Барселона и много други световни оперни театри. Роден е в Сливен, завършил е Френската гимназия и първите му певчески изяви са в известния хор на диригента акад. Методий Григоров. След обучението в Софийската държавна консерватория е специализирал в Рим.

Концертът премина под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. В него участваха оркестърът при Държавната опера в Стара Загора, мецосопранът Даниела Дякова и басът Ивайло Джуров.

Коледният концерт бе организиран от община Сливен, в подкрепа на родолюбива кауза - възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"