Световнопризнатото италианско студио "Фуксас" спечели конкурса за пл. "Света Неделя"

Вижте как ще изглежда знаковото място в центъра на София

Световнопризнатото италианско студио "Фуксас" спечели конкурса за проект за нов облик на столичния пл. "Света Неделя".

В първия етап на конкурса международното жури определи седем участника, на които Столична община изпрати покани да разработят идейни проекти. От тези седем студия се награждават пет.

Първото място печели "Фуксас" с 90 точки.

Второ място, със 70, печели Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura. Трети са Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell, с 63 т.

Нататък се нареждат Студио Паола Вигано със над 52 т. и Студио Вилмот с 47 т. Останалите два от седемте участника са българите "Конкурент-90" ЕООД и Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“.

В свои проекти „Фуксас“ съчетава по невероятен начин исторически сгради с модерни конструкции, които променят облика на сърцето на европейски столици с вековна история. Италианското студио е ръководено от Масимилиа­но и Дориана Фуксас. През последните 40 години компанията разработи иновативен подход чрез поразително голямо разнообразие от проекти, вариращи от градски интервенции до летища, от музеи до културни центрове и музикални пространства, от конвенционални центрове до офиси, от интериори до дизайнерски колекции. Със седалища в Рим, Париж, Шънджън, Дубай и Ню Йорк и персонал от над 170 специалисти, с над 600 проекта и Студио Фуксас работи в Европа, Африка, Америка, Азия и Австралия, получавайки множество международни награди и отличия.

Масимилиано е познат като любимият дизайнер на Армани. С това прозвище се сдобива заради двата му проекта за марката. Единият е футуристичният бутик на Пето Авеню в Ню Йорк. Там се среща най-доброто от модата и архитектурата.

Вторият проект за модния бранд е Armani Tower в Токио. Със своите 12 етажа и на шест хиляди квадратни метра, стилната сграда се превръща в японски дом на италианската висша мода. Освен това е сред най-известните проекти на Фуксас. Но не и най-големият.

Безспорно в това отношение първенец е китайското международно летище "Шенжен". То отваря врати през 1991 г. и оттогава търпи не една и две реконструкции и разширения, за да добие модерната визия, която днес е гордост за Фуксас и екипа му. Благодарение на нея китайското летище често се сравнява с това в Дубай.

Масимилиано Фуксас работи в колаборация със съпругата си Дориана по много от архитектурните проекти. Реализирани са над 600 по целия свят, решени все в екстравагантния стил на италианеца. Стъклените фасади са се превърнали в негова запазена марка, както и овалните форми.

Училище, университети, търговски центрове, панаирен център, изложбени и конгресни центрове, музикална зала, националният архив на Франция, централата на "Ферари" и още буквално стотици сгради е оставил Фуксас след себе си.

Освен с архитектура Фуксас се занимава и с градоустройствени планове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България