Световното в Катар под въпрос

Световно първенство по футбол в Катар през 2022 г. може и да няма. Домакинството в арабската страна е под въпрос заради разкрития за подкупи. Точно 1 милион долара "под масата" е получил Хулио Грондона, бивш старши вицепрезидент на ФИФА и ръководител на Аржентинската футболна федерация, за да даде своя вот за Катар при гласуването за домакинство на световното първенство през 2022 година. Това заяви ключовият свидетел по делото за корупция в световната футболна централа Алехандро Бурсако. Бившият маркетингов директор на ФИФА даде показания в САЩ, като описа и конфронтацията между Грондона и катарски футболни ръководители. Това се случило на среща на ФИФА през 2011 година. Тогава аржентинецът се скарал с кандидатите за световно и казал, че е трябвало да им вземе подкуп от 80 милиона долара.

Бурсако каза още, че парагваецът Николас Леос, тогавашен президент на КОНМЕБОЛ, и бившият шеф на Бразилската футболна конфедерация и член на ФИФА Рикардо Тейшейра са взели аналогични суми, за да дадат своя глас в полза на Катар.

Емирството в Близкия изток спечели Мондиал 2022 в конкуренцията на САЩ. По време на гласуването през 2010 г., Катар получи домакинството с 14 срещу 8 гласа.

Заради скандала може да се стигне до отнемане на световното. В Щатите потриват ръцете и изразиха своята готовност да приемат най-големия футболен форум на планетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят