Светът обеднява заради търговската война САЩ-Китай

МВФ понижи прогнозата си за глобалния ръст за 2018 и 2019 г.

US протекционизмът удря най-много Франция и Германия

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че търговската война между САЩ и Китай рискува да направи света “по-бедно и по-опасно място”, предаде Би Би Си.

В публикувания днес доклад на МВФ “Перспективи за развитие на световната икономика” се казва, че пълномащабен конфликт в търговията между Вашингтон и Пекин ще застраши значително икономическото възстановяване. През последните месеци двете топикономики си наложиха взаимни мита върху стоки за милиарди долари, които ще ударят ръста им през 2019 г.

Сред най-тежко засегнатите страни от US протекционизма ще бъдат Франция и Германия, която е двигател на еврозоната, допълва базираният във Вашингтон фонд. Това ще стане, ако администрацията на Доналд Тръмп изпълни заканата си да наложи 25% мита върху всички вносни коли.

В анализа си МВФ намали прогнозата за ръста на световния брутен вътрешен продукт за 2018 и 2019 г. от 3,9 на 3,7%. Най-много тази тенденция ще се усети в Латинска Америка, Близкия изток (особено в Иран), както и части от Европа и в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят