Светът скърби за Судан - последния мъжки бял северен носорог

Носорогът прекарва голяма част от живота си в Чехия

Ще се правят опити да възродят вида със спермата на животното

Смъртта на едно внушително, но тъжно африканско животно плени въображението на милиони хора и вдъхнови епична вълна от солидарност, скръб и медийни материали по цялото земно кълбо. На 45 години в Кения си отиде Судан – последният мъжки бял северен носорог. Той е бил подложен на евтаназия в резервата Ол Педжета, който бе негов дом от девет години. В последно време здравословното състояние на носорога се влошавало драматично, а часове преди да се раздели с живота си Судан е изпитвал огромно физическо страдание и не е бил способен да се изправи на краката си. Процедурата за умъртвяване на масивния брониран бозайник е била съгласувана с властите за опазване на дивата природа.

Белият северен носорог от мъжки пол Судан се беше превърнал едновременно в звезда и символ на пагубното влияние на части от човечеството върху застрашените видове – особено в Африка. Той бе последният мъжки представител на вида си. Судан е прекарал почти целия си живо в плен. Хващат го в средата на 70-те години на миналия век, когато е само на две годинки и го закарват в чешки зоопарк. Преди девет години е преместен от Европа обратно в Африка – в кенийския резерват Ол Педжета. Тогава той е представен като част от програмата за развъждане на редки и застрашени животни „Последен шанс за оцеляване”.

В младостта си Судан става баща на три носорога и дядо на един. Последните години в резервата Судан прекарва под постоянна въоръжена охрана. Основната заплаха за носорозите в Африка са бракониерите, които ги избиват основно заради техния голям масивен рог. Според някои абсурдни местни вярвания рогът съдържа вещество, което има чудодейни ефекти върху мъжеството и потентността.

Охраната на Судан включвала гардове, кули за наблюдение, огради, дронове, кучета пазачи – 24 часа в денонощието. Възрастният носорог сигурно е бил най-добре пазеното животно на планетата през последните четири години. Надеждите, че Судан ще може да продължи вида като забремени една от останалите женски се оказали напразни. Той вече бил прекалено възрастен, болен и изморен, за да предаде гените си по естествен път. Затова сега се правят опити за ин-витро оплождане със спермата на Судан. Новата надежда е, че прогресът в технологиите ще позволи Судан да стане баща след смъртта си и да допринесе за възкресението на белите северни носорози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука