Свидетели на ада "Хитрино" още вадят стъкла от телата си

Окръжният съд в Шумен започна разпит на свидетели по делото "Хитрино" в понеделник, след като в предходните заседания беше изгледан видеоматериал и бяха изслушани аудиозаписи. Бяха разпитани 12 души, живяли в най-близките къщи до взрива и от разказите им адът на фаталния 10 декември 2016 г. буквално оживя в съдебната зала.

"След повече от година още имам чужди тела в крайниците, показа се стъкло от крака ми, лекари го извадиха. Жена ми ослепя, 7 операции минаха и не проглежда", разказа Рушен Хасан. Той е съпруг на фризьорката Невин, която е сред най-тежко ранените. Няма да дава показания, страните се споразумяха най-тежките случаи и част от вещите лица да не бъдат разпитвани.

Медици извадили 10-сантиметрово стъкло и от гърдите на Фейме /65г./, тя още има проблеми със слуха. Семейството й живее на фургон и при роднини, къщата им се ремонтира.

Инвалидът Николай Цачев пък, който е в Старческия дом в Шумен, дойде с две патерици и говори седнал пред съда. Не се сдържа и си тръгна с думите "Дано има правосъдие и да няма повече такива джигити!" Думите му бяха към двамата обвиняеми главния машинист Димитър Михнев /42г./ и помощникът му Радослав Петков /61 г./. Последният си води стриктни записки на всяка казана дума в съдебната зала.

От покъртителните разкази в залата на Рейханя Рагуб - по-голямата от двете сестри, загубили родителите си, й прилоша. Решено беше да не говори, а да се прочетат нейни показания. Свидетелите описват по свой начин преживяното - усетили нещо като земетръс, видяли червено-синя светлина през прозорците, усетили миризмата на изтеклия газ и това ги събудило, други видяли как рухват сгради пред очите им.

Във вторник делото продължава с разпит на още свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България