Свински глави по граничните заграждения за спиране на бежанския поток

Унгарски политик предизвика скандал с предложението си по граничните ограждения да бъдат набивани свински глави, за да бъдат възпирани мигрантите от влизане в страната, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Обсадената нация вече постави плашила, направени от зеленчуци, за да заблуди пристигащите мигранти, че оградите по границите са охранявани. Но евродепутатът Дьорд Шопфлин е на мнение, че трябва да бъде използвана по-зловеща спирачка.

Тъй като свинското месо е "харам", или казано по друг начин - забранено от исляма, главата на животното ще държи мюсюлманските мигранти далеч от унгарската граница.

Още миналия петък европейският медиен директор на "Хюман Райтс Уоч" Андрю Стройлайн осъди поставянето на своеобразни плашила от зеленчуци и обеща мигрантите да достигнат Унгария. Зловещо изглеждащите "глави" бяха направени от цвекло.

"Бежанците бягат от война и изтезания, унгарци. Вашите зеленчукови глави няма да ги спрат", написа Стройлайн в социалната мрежа "Туитър".

В отговор на забележката му евродепутатът на Будапеща Шопфлин, член на управляващата партия "Фидес", "се съгласи", че "свинската глава ще бъде много по-ефективна".

"Вашите думи са отвратителни. Бих очаквал това от анонимен неонацистки трол, но Вие сте член на Европейския парламент. Дръжте се като такъв", бе отговорът на правозащитника.

Спорът между двамата предизвика оживена дискусия в мрежата.

В опит да противодейства на незаконните мигранти Унгария постави ограда с бодлива тел по границата със Сърбия миналата година. Заради мигрантската криза през март 2015 г. в страната бе въведено извънредно положение, а правителството се подготвя за провеждането на референдум на 2 октомври, на който ще бъде решено дали страната ще продължи да приема мигранти по задължителната квотна система на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа