Свинското месо поскъпва в цял свят

Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30% през пролетта, като се очаква през втората половина на годината да има ново увеличение на цените

За седмица месото у нас вече е с 19 ст. по-скъпо

Свинското месо поскъпва в цял свят, заради африканската чума, която вилнее в Европа, Азия и Африка. В Европа най-засегнати са Румъния, България, Полша и Литва. В Азия – Китай и Виетнам, а в Африка от болестта е засегната южната част на континента.

Според анализи цената на суровината на световните пазари е регистрирала 30% ръст през месеците април-май 2019 г. Една от причините е, че най-големият производител и износител – Китай вече е загубила над един милион свине през 2019 г., заради заразата.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на килограм кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Недостигът на месо в Китай ще повиши и световните цени на суровината, а това ще се усети включително и на българския пазар, където две трети от свинското е внос.

Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение, съобщават от Асоциация на потребителите в България. В тази връзка анализатори прогнозират, че световното предлагане на свинско месо може да се свие с 8%.

За една седмица месото у нас вече е с 19 стотинки по-скъпо за килограм в магазините (+7%). Според националната статистика у нас внасяме около 100 хил. тона свинско месо годишно, най-вече от Испания, Франция и Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика