Свищов получи от държавата 41 000 лева за местността Паметниците

Министерството на културата отпусна на община Свищов 41 000 лева за подобряване на местността „Паметниците“. Тази пролет общинската управа на крайдунавския град кандидатства с проектен фиш за опазване на материалното културно наследство в историческата местност.

Средствата, които бяха поискани са за реконструкция и ремонт на плочки, тротоари, липсващи табели, реконструкция и консервация на част от паметниците на загиналите освободители. В навечерието на празника на града – 27 юни, Министерството на културата осигури нужните пари.

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви, че се надява през есента община Свищов да получи правото да стопанисва и управлява „Паметниците“.

От 1969 година местността е обявена за исторически резерват, с национално значение, и към момента е разделена между три институции – Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и Министерство на културата. Това възпрепятства общинското ръководство да предприеме мерки за оптимално използване на ресурса, да подобрява техническата база в местността „Паметниците“, както и да кандидатства с проекти за подобряване на културната инфраструктура.

Преди два месеца от община Свищов са направени постъпки към Министерство на културата, с които изисква да бъдат очертани ясно границите на местността и да се разграничат от тези на древноримския град Нове, за да се обособят като самостоятелни обекти.

Преди месец, със заповед на министъра на културата Боил Банов е назначена комисия, в която участва и община Свищов със свои представители. Направен е пълен оглед на „Паметниците“, набелязани се мерки, дадени се допълнително указания и всеки момент се очаква Комисията да излезе с положително становище, в което да предложи на министъра на културата, а той да изиска от Министерството на земеделието да бъдат предоставени „Паметниците“ на областния управител, а той от своя страна да възложи на община Свищов функции за стопанисване и управление. Това ще даде възможност на Общината да разработи мащабен проект, който ще създаде още по-благоприятни условия за развитие на цялата местност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България