Свищов получи 38 000 лв. за ремонт на три църкви и две джамии

Снимки: Община Свищов

Община Свищов получи 38 000 лева от дирекция „Вероизповедания” за ремонт на три църкви и две джамии. Средствата ще им послужат за извършване на основна и допълнителна реконструкция, от която се нуждаят. 8000 лева са отпуснати за храма „Свети Архангел Михаил” в село Хаджидимитрово, 5000 лева за църквата „Свети Пророк Илия” в Българско Сливово и 5000 лева за църквата „Свети Димитър” в Горна Студена.

По 10 000 лева отпуска Дирекцията за ремонтиране на джамията в Свищов и тази в село Вардим.

Кметът на Горна Студена Лорета Костадинова съобщи, че след първата преведена финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” през миналата година е направен ремонт на покрива на църквата в селото. Сега предстои боядисване и освежаване, а местните миряни имат желание, ако средствата стигнат да бъде изградена и малка чешма в двора на християнския обект.

В Хаджидимитрово средствата ще бъдат използвани за цялостно укрепване на местната църква, а в Българско Сливово планират да извършат ремонтни дейности, които досега не са могли да си позволят в храма.

Припомняме, че по инициатива на общинското ръководство, през първата половина на 2016 година църковните настоятелства на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската епархия. Те отправиха молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти. Пет от църквите почти веднага получиха одобрение. С целева държавна субсидия тогава се сдобиха храмовете в селата Александрово, Горна Студена, Драгомирово, Козловец и Червена. По-късно, през юли 2016 г. средства бяха отпуснати и за храмовете в Алеково и Царевец.

Новата финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” е насочена към храмовете в Горна Студена, Хаджидимитрово и Българско Сливово, както и към джамиите в Свищов и Вардим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България