Свищов се готви за грандиозни чествания на 140-годишнината от освобождението

Президентът Румен Радев е потвърдил присъствие по време на вечерната заря-проверка, която ще е част от кулминацията на честванията по случай 140-годишнината от освобождението на Свищов. Това съобщи днес във Велико Търново Росен Маринов, директор на дирекция "Култура и КИН" в Община Свищов.

Кметската управа е подготвила едноседмична празнична програма, с която ще отбележи юбилея първия освободен български град. Програмата започва на 20 юни вечерта с концерт на военни духови оркестри на Сухопътни войски, който се организира на открито от 19 часа на площад "Алеко". На следващия ден в салона на ПБНЧ Еленка и Кирил Аврамови" е предвиден преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. Вечерта ще бъде открита съвместна документална изложба между Община Свищов и НВА "Г.С. Раковски", посветена на Руско-турската войска. Тя включва предимно книги и документи от фонда на военната академия, както и експонати от свищовския музей, свързани с първото самостоятелно гражданско управление с губернатор Найден Геров. В обособен кът ще бъдат показани снимки на първите кметове на крайдунавския град и документи.

За 22 юни е предвидена конференция, посветена на десанта на р. Дунав и освобождението на Свищов. Тя също е съвместна проява между НВА "Г. С. Раковски" и Общината. Седем научни доклада от преподаватели на академията, един доклад - от историк от свищовския музей и една мулти-медийна презентация на свищовски ученик, са включени в програмата.

В програмата за 23 юни са включени още експозицията "Бащино огнище" на пътуващо читалище, фотоизложба на открито на фотографа Асен Великов, концерт под надслов "140 години свободно творчество" с участието на състави и изпълнители на площад "Алеко", а на следващия ден тържествен концерт на Първи български хор "Янко Мустаков".

Като един от акцентите е замислена историческа възстановка, която ще представи форсирането на река Дунав и освобождаването на Свищов. Очаква се тя да е изключително зрелищна, а в нея ще участват над 100 човека доброволци и членове на НК "Традиция".

На 26 юни пред сградата на Общината се организира концерт "140 години свободен Свищов" на представителния ансамбъл на Въоръжението сили на Република България, а вечерта от 21 часа ще има церемония -спектакъл "Искри" на Националната гвардейска част.

Кулминацията на тържествата ще е 27 юни. Денят ще започне с молебен за здравето на военослужащите в църквата "Света Троица" в Свищов, която чества пък 150 години от създаването си. Красивата катедрала е дело на прочутия майстор Колю Фичето. От 11 часа в местността "Паметниците" ще бъде отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и за освобождението на Свищов и ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Десантът и боевете в онези паметни юнски дни преди 140 години завършват с 812 загинали. Около два часа през нощта на 26 срещу 27 юни, Руската Дунавска армия форсира реката под ръководството на ген. майор Михаил Драгомиров. Първа дебаркира ротата на капитан Александър Фок. Водят се ръкопашни и ожесточени боеве, а следобед на 27 юни стрелковата бригада на ген. Петрушевски влиза в Свищов. Този ден ще се запомни с неописуема радост за жителите на крайдунавския град.

В братската могила в местността "Паметниците" за погребани костите на стотици воини. Още през 1879 г. по заповед на император Александър Втори са поръчани и изработени седем обелиска в мраморните работилници в Одеса, които заедно с още десетки паметници там свидетелстват за саможертвата на загиналите за свободата на България. През 1881 г. на няколкостотин метра източно от Братската могила е издигнат паметник на Александър II.

С вечерна тържествена заря-проверка ще приключат тържествата. Присъствие е потвърдил президентът Румен Радев.

"Във връзка с тържествените чествания, тази година бе ремонтиран и обновен музея в свищовското село Горна Студена, в който се е помещавала Главната квартира на Руската армия от 9 август 1877 г. През миналата година бе направена реконструкция на течащия покрив на къщата-музей, а през тази година с около 5000 лева са шпакловани и боядисани стените, подменена е настилката и др.", каза още Росен Маринов.

Той уточни, че музеят в Горна Студена също отбелязва своеобразен юбилей - 110 години. Той е създаден през 1907 г. по идея на Стоян Заимов и комитета "Цар Освободител". Експозицията му включва оригинални оръжия, документи, предмети, предоставени специално от руското командване за музея.

В Горна Студена никога не са се водили сражения, но на 9 август там се установява Главната квартира на Руската армия. В нея известно време пребивават император Александър II, главнокомандващият Николай Николаевич, военният министър Милютин, княз Владимир Черказки и др. Къщата е всъщност лятната резиденция на търновския търговец Хаджи Николи. Там се е намирала голяма военно-полева болница, в която прочутия хирург Николай Пирогов лекувал войници от трите фронта.

Днес в Братската могила на селото почиват костите на над 3000 руски воини. Църквата в селото "Свети Димитър" също е построена по време на войната и за нейното откриване император Александър Втори дарява шест камбани, излети в Красноярск.

Тази година се отбелязват и 140 години от първото самостоятелно гражданско управление в Свищов, начело на което е посочен за губернатор Найден Геров. Канцеларията на губернията се помещава в родната къща на Алеко Константинов, на баща му Иваница Хаджиконстантинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България