Свлачище напука къщи и тротоари в Пещера

Проблемът е засегнал и ВиК-мрежата в града

Свлачище се е активирало в района на местността "Сахата" в Пещера и няколко къщи, построени в непосредствена близост до гората, са се напукали, а тротоарите по улиците в тази част на града в полите на Родопите са напукани.

Свлачищните процеси са тръгнали преди 10-ина дни, а първият сигнал за проблема е подаден на 30 май, но тогава е ставало дума само за една засегната къща. В следващите дни броят на напуканите сгради постоянно расте и процесът се пренася от другата страна на улицата. Още След първия получен сигнал в градската управа със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии прави опис на всички засегнати сгради и изпраща писмо до "Геозащита".

В момента на място се прави оглед от експерти от "Геозащита-Перник", чиито специалисти трябва да установят точно каква е причината за започналите свлачищни процеси и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска за силно притеснените хора от квартала. Според експертите в района има наличие на подпочвени води, а разместването на земни пластове е възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката.

Самият резервоар по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа на града, а под натиска на земната маса тръбите постоянно се късат и се предизвикват аварии. В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район на Пещера.

Една от засегнатите къщи е тази на Джамиле Даудова, чието семейство е изградило масивна подпорна стена с височината на двуетажния дом. Но и това не е спасило Даудови, в чийто дом вече има напукани стени. Кметът на Пещера Николай Зайчев и заместничката му Зехра Алиш постоянно наблюдават случващото се в местността "Сахата" и се стремят да помагат с каквото е възможно.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България